Det är fantastiskt att så många människor får smaka på hur det är att tjäna mycket pengar, om bara en liten stund. Vad som inte är så bra är att som de flesta tjänar mer, spenderar de mer. Men om du spenderar allt (eller mest) av det du tjänar när du surfar på en inkomstbubbla, kan du hitta dig i trubbel när den bubblan brister.

Carlson citerar en berättelse om ett par som levde en overdådig livsstil eftersom de tjänade mycket pengar. När intäkterna torkade uppsåg de att de inte hade något kvar. De var bräckta. Mannen säger: ”Pengarna kom bara så snabbt och så lätt att mitt ego fick mig att tro på det,” Åh, det här är mitt liv för alltid.”

Jag har tänkt på den sista raden i en vecka nu: ”Detta är mitt liv för alltid.” Detta par föll för en vanlig (men sällan undersökt) mentalfälla: den eviga felaktigheten. Den eviga fällan är den felaktiga tron att du alltid kommer att ha det du har idag, att du alltid kommer vara den du är idag.

Det är lättast att se de allvarliga felaktigheter som spelas i extrema fall. Ta professionella idrottare, till exempel.

I en 2009 Idrotts Illustrerad artikel om hur och varför idrottare släckte skrev Pablo S. Torre att ”efter två års pensionering” har 78% av de tidigare NFL-spelarna gått i konkurs eller är under finansiell stress. ”Inom fem års pensionering, ungefär 60% av tidigare NBA-spelare befinner sig i liknande positioner.

Grunden är problemet här för evigt falla. Idrottare (och populära underhållare) tenderar att njuta av några år under vilka de tjänar stora pengar på pengar. Utmaningen är att räkna ut hur man gör fem års inkomst senast i femtio år. Detta förekommer aldrig för de flesta av dem. När pengarna rullar in känns det som att pengarna alltid rullar in. När inkomsten slutar börjar smärtan.

”En pro idrottsman kan inte leva som en kung för evigt”, säger Bart Scott i ESPNs Broke, en dokumentär om pro-idrottare och deras pengar problem. ”Men du kan leva som en prins för alltid.”