Först tittar författarna på vad som händer när en person bestämmer sig för att försena pensionen med ett år – eller mer. Generellt sett ger varje extraår arbetet en ökning med 7,5% till levnadsstandarden vid pensionering. Och det antas en reell (inflationsjusterad) investeringsavkastning på 0%!

När du anser att aktierna ger en långsiktig årlig realavkastning på cirka 6,8%, arbetar ett extra år med en ännu större inverkan på levnadsstandarden vid pensionering.

Här är en tabell från artikeln som visar de potentiella ökningarna av levnadsstandarden som kommer från att försena pensionen. (Alla dessa nummer antar 0% realavkastning.)

Som du ser, om en 62-årig valt att arbeta ytterligare tre år istället för att gå i pension, skulle de ha en ökad levnadsstandard på nästan 24%. Att arbeta längre är ett kraftfullt sätt att öka dina ”pensionsresurser”.

Författarnas forskning fann att medan avkastning på investeringar har effekt på pensionsstandarden är de nästan inte lika stora som effekten av att arbeta längre. Om man antar 0% realavkastning på investeringar, försenar pensionsåldern från 66 till 67 en ökning med levnadsstandarden med 7,75%. Med en realavkastning på 7% (i likhet med genomsnittliga avkastningar på aktiemarknaden) medför den årliga förseningen i pensionen en ökad levnadsstandard på 9,56%. Det är en boost, ja, men inte ens en ökning med två procentenheter över antagandet av nollavkastning.

Poängen? Varje extra år du jobbar förbi din pensionsålder ger dig en ökning på ungefär 10% till din levnadsstandard efter avgång. Inte så pjåkigt.